Zuid-Afrika, een van de meest verrassende wijnlanden uit de Nieuwe Wereld. Zuid Afrikaanse wijnen worden met passie gemaakt en dat proef je terug. Onderaan deze pagina vertellen we u graag meer over onze liefde voor dit wijnland, de geschiedenis ervan en de meeste bekende Zuid Afrikaanse druivenrassen.
Verleidelijke, expressieve droge witte wijn met prachtig rijp fruit van granny smith, perzik, passievrucht plus rokerig eiken. Heerlijk fruitig in smaak met opvallend veel diepgang en een opwekkende frisheid. Een knap uitgebalanceerde wijn met verfijning en toast in de finale. Blinkt uit in combinatie met gegrilde visgerechten of schaal- en schelpdieren.
Eigenaar-wijnmaker Francois Haasbroek is in Zuid-Afrika inmiddels een gevestigde naam. Na zijn studie aan de Universiteit van Stellenbosch is hij over de gehele wereld wijn op stage gegaan om zijn rugzak te vullen vol ervaringen.
Smaakvolle, droge witte wijn uit Zuid-Afrika met een krachtig en fruitig aroma. De frisse, evenwichtige smaak combineert heel goed met frisse (vis)salades of gebakken vis.
Walvisch Kaapse Wit is een originele blend van chenin blanc, sauvignon blanc en chardonnay afkomstig uit wijngaarden van het gerenommeerde DeMorgenzon Estate in Stellenbosch. In de sterk gereglementeerde Europese wijngebieden ligt deze druivencombinatie niet voor de hand, maar Alastair Rimmer kiest - niet gehinderd door tradities - gewoon de druiven die elkaar perfect aanvullen in geur en smaak.
Prachtige Pinot Noir uit koel klimaat Elgin. Verfijnd aroma met rood fruit, florale tonen en iets toast. Ook in de smaak zeer elegant: sappig fruit, mooie frisse zuren, een lichte structuur en fijne tannines.
Prachtige Pinot Noir uit koel klimaat Elgin. Verfijnd aroma met rood fruit, florale tonen en iets toast. Ook in de smaak zeer elegant: sappig fruit, mooie frisse zuren, een lichte structuur en fijne tannines.
Ben Prins (wijnmaker bij Muratie tot 1987) was even uniek als de wijnen die hij produceerde. Een hard werkende, no-nonsense man, die zijn vak verstond. Hij was een perfectionist die traditie hoog in het vaandel had.
Engelsman Richard Kershaw begon met het prestigieuze Master of Wine-diploma op zak een boutique winery in Elgin. Sinds 2012 produceert hij van tientallen kleine percelen - elk met een perfecte match tussen klimaat, bodemsoort en druivenras - fenomenale wijnen.
Engelsman Richard Kershaw begon met het prestigieuze Master of Wine-diploma op zak een boutique winery in Elgin. Sinds 2012 produceert hij van tientallen kleine percelen - elk met een perfecte match tussen klimaat, bodemsoort en druivenras - fenomenale wijnen.
Eigenaar-wijnmaker Francois Haasbroek is in Zuid-Afrika inmiddels een gevestigde naam. Na zijn studie aan de Universiteit van Stellenbosch is hij over de gehele wereld wijn op stage gegaan om zijn rugzak te vullen vol ervaringen.
Engelsman Richard Kershaw begon met het prestigieuze Master of Wine-diploma op zak een boutique winery in Elgin. Sinds 2012 produceert hij van tientallen kleine percelen - elk met een perfecte match tussen klimaat, bodemsoort en druivenras - fenomenale wijnen.
Verfijnde, droge witte wijn met aroma’s van meloen, perzik, abrikoos, brioche en noten. Verleidelijk, vol en intens van smaak met rijp geel fruit en evenwichtige zuren. De finale is aanhoudend met toast en boter.
The Bowline is een prachtige, eikengerijpte wijn in de traditie van witte kwaliteitsbordeaux, zoals graves en pessac-léognan. De wijn is een blend van ongeveer gelijke delen sauvignon blanc en semillon.
Cederberg behoort tot de absolute top van Zuid-Afrika. De John Platter wijngids van 2013 bewijst dit. Maar liefst 4 wijnen zijn onderscheiden met 5 sterren. Deze unieke wijnen die geveild worden voor het goede doel zijn zeer bijzonder.
Het gebied waar in Zuid-Afrika druiven worden verbouwd en wijn wordt gemaakt is ten opzichte van de grootte van het land erg klein. Vanwege het warme klimaat in het land liggen de wijngaarden dichtbij de kust, waar de zeewind voor verkoeling zorgt. Naast verkoeling creëert de zeewind een ideaal klimaat voor het verbouwen van druiven.
De druiventeelt in Zuid-Afrika concentreert zich in de Westkaap, vlakbij de plek waar de Atlantische en Indische oceaan elkaar ontmoeten. In plaatsen als Stellenbosch, Paarl en Franschhoek draait alles om de wijnbouw. Een dikke aanrader is het rondrijden door de streken en alle estates af te gaan. Niet alleen de wijnen zijn dé trekpleister van de regio’s, ook het landschap is indrukwekkend!
De eerste druivenstokken in Zuid-Afrika werden ooit door Nederlanders aangeplant. Inmiddels zijn de Zuid Afrikaanse wijnen over de hele wereld erg in trek. Met een gezamenlijk oppervlak van meer dan 100.000 hectare aan wijngaarden is Zuid-Afrika zeker niet de kleinste. Het is tot nu toe het enige Afrikaanse land dat internationaal gezien op de wijnkaart staat.
Dat de eerste druivenstokken door Nederlanders geplant werden wilde helaas niet betekenen dat de wijn goed smaakte. Er wordt gezegd dat de kwaliteit van de wijn aanzienlijk omhoog ging met de komst van de Fransen, in 1688. Zuid Afrika staat bekend als één van de nieuwe wijnlanden, maar toch floreert de wijnbouw er al zo’n drie eeuwen.
Er zijn twee soorten druiven die typerend zijn voor het land: de Chenin Blanc en de Pinotage. De Chenin Blanc wordt ook wel ‘Steen’ genoemd en is de belangrijkste witte druif. De Pinotage is een blauwe druif en een kruising van twee druivenrassen: de Pinot Noir en de Cinsault.
Zuid-Afrika is een van onze favoriete wijnlanden. Met regelmaat bezoeken we dit prachtige wijnland en zoeken we naar de mooiste wijnen in Franschhoek, Paarl, Darling, Elgin. Ook opkomende wijngebieden zoals Swartland en Elim slaan wij tijdens een bezoek niet over.
Onze liefde voor het land heeft er voor gezorgd dat we een brede selectie aan Zuid Afrikaanse wijnen kunnen aanbieden.
Bet u klaar om zelf op reis te gaan langs al het moois wat Zuid-Afrika te bieden heeft op het gebied van wijn? Een goede fles wijn is een mooie start. We hebben altijd een ruime keuze in huis, dus uw nieuwe favoriet zit er ongetwijfeld tussen.