Uit het zuiden van Europa, uit Portugal wel te verstaan, komt één van de lekkerste en meest bijzondere wijnen die nergens anders ter wereld wordt gemaakt. Port is een versterkte wijn die in 5 verschillende varianten geproduceerd wordt. Door deze veelzijdigheid is er voor iedereen een port te vinden die aansluit bij hun smaak of het gerecht wat geserveerd wordt. Port combineert namelijk perfect met verschillende (na)gerechten. Daarover onderaan de pagina meer.
Fraaie Tawny met een verfijnde, ontwikkelde geur van tabak, pruimedant, vijg, gebrande noten en kaneel. Toegankelijk en volzoet in smaak met zondoorstoofd fruit en zachte tannine. Mooi bij notengebak met karamel of harde, oude kazen.
Diep robijnrode Port met een intense geur van zwarte bes, braam en cederhout. Krachtig, vol en mildzoet van smaak met jammy fruit, rijpe tannines en gebalanceerde frisheid. De finale is lang met rozijnen en rokerig eiken.
Licht goudgele Port met een subtiele geur van gekonfijte citroen, sinaasappelschil, vijg en karamel. Vol, zacht en mildzoet van smaak met gebalanceerde zuren. Drink ‘m licht gekoeld als aperitief, gewoon puur of als Port Tonic (witte Port, tonic, ijs en citroen).
W&J Graham's is een Port producent van zeer hoge kwaliteit. Al vele generaties wordt het gerund door de Symington familie. Graham's wijnen komen voornamelijk uit hun eigen Quinta dos Malvedos bij Tua en Quinta das Lages in de Rio Torto.
Unieke ''port'' uit Zuid-Afrika. Deze wijn gemaakt van 100% Touriga Nacional druiven uit Stellenbosch. Heerlijk bij chocolade desserts of hardere kazen.
Flesinhoud: 375 ml
Ben Prins (wijnmaker bij Muratie tot 1987) was even uniek als de wijnen die hij produceerde. Een hard werkende, no-nonsense man, die zijn vak verstond. Hij was een perfectionist die traditie hoog in het vaandel had.
Diep paarsrode port met een subtiele geur van gestoofde pruim, kers, zoethout en vanille. Mondvullend en mildzoet van smaak met een harmonieuze frisheid en soepele tannines. Indrukwekkende finale met zwart fruit, cacao en tabak. Fraai bij verschillende pittige kaassoorten of zomaar als bijzondere avondport.
Diep paarsrode port met een subtiele geur van gestoofde pruim, kers, zoethout en vanille. Mondvullend en mildzoet van smaak met een harmonieuze frisheid en soepele tannines. Indrukwekkende finale met zwart fruit, cacao en tabak. Fraai bij verschillende pittige kaassoorten of zomaar als bijzondere avondport.
Diep paarsrode port met een subtiele geur van gestoofde pruim, kers, zoethout en vanille. Mondvullend en mildzoet van smaak met een harmonieuze frisheid en soepele tannines. Indrukwekkende finale met zwart fruit, cacao en tabak. Fraai bij verschillende pittige kaassoorten of zomaar als bijzondere avondport.
Diep paarsrode port met een subtiele geur van gestoofde pruim, kers, zoethout en vanille. Mondvullend en mildzoet van smaak met een harmonieuze frisheid en soepele tannines. Indrukwekkende finale met zwart fruit, cacao en tabak. Fraai bij verschillende pittige kaassoorten of zomaar als bijzondere avondport.
Diep paarsrode port met een subtiele geur van gestoofde pruim, kers, zoethout en vanille. Mondvullend en mildzoet van smaak met een harmonieuze frisheid en soepele tannines. Indrukwekkende finale met zwart fruit, cacao en tabak. Fraai bij verschillende pittige kaassoorten of zomaar als bijzondere avondport.
Quinta da Romaneira ligt niet alleen vlak bij het wereldberoemde Quinta do Noval, maar staat ook onder leiding van dezelfde charismatische eigenaar: Christian Seely. Deze grote wijnman was samen met wijnmaker Antonio Agrellos eerder al verantwoordelijk voor de succesvolle revival van Noval.
Diep paarsrode port met een subtiele geur van gestoofde pruim, kers, zoethout en vanille. Mondvullend en mildzoet van smaak met een harmonieuze frisheid en soepele tannines. Indrukwekkende finale met zwart fruit, cacao en tabak. Fraai bij verschillende pittige kaassoorten of zomaar als bijzondere avondport.
Quinta da Romaneira ligt niet alleen vlak bij het wereldberoemde Quinta do Noval, maar staat ook onder leiding van dezelfde charismatische eigenaar: Christian Seely. Deze grote wijnman was samen met wijnmaker Antonio Agrellos eerder al verantwoordelijk voor de succesvolle revival van Noval.
Quinta da Romaneira ligt niet alleen vlak bij het wereldberoemde Quinta do Noval, maar staat ook onder leiding van dezelfde charismatische eigenaar: Christian Seely. Deze grote wijnman was samen met wijnmaker Antonio Agrellos eerder al verantwoordelijk voor de succesvolle revival van Noval.
Zoals met elke andere wijnsoort is dit afhankelijk van uw eigen smaak. Toch is er met port net iets anders en dat leggen we hieronder graag uit. Port wordt geproduceerd in 5 verschillende varianten: ruby, tawny, rosé, wit en vintage. Elke soort port heeft zijn eigen smaak, kleur en rijpingstijd op de fles.
Ruby port is de bekendste en meest gedronken port. Na het persen en gisten wordt ruby port twee tot drie jaar in (stalen) tanks opgeslagen. Daarna rijpt deze verder op de fles. Zo blijft de smaak fruitig. In zeer goede oogstjaren wordt er vintage port gemaakt van de beste druiven. Vintage port is dus een ruby port. De port ontwikkelt zich tientallen jaren op de fles en kan daardoor een stuk duurder zijn
Tawny port rijpt zo’n 3 tot 7 jaar op houten vaten en wordt daardoor lichter van kleur. De naam tawny komt dankt deze port aan de lichtere kleur en komt van taan. Taankleur is een licht tot middelmatig donkerbruine tint.
Pas sinds 2009 erkent Portugal rosé port wettelijk als een officiële port soort. Deze port gist minder lang, hierdoor heeft hij een frissere smaak en blijft de kleur rozig.
Witte port wordt gemaakt van enkel en alleen witte druiven. Witte port moet minimaal drie jaar op vaten rijpen en heeft een frisse smaak.
Al ver voor het jaar 0 werd er wijn verbouwd in Portugal. Port ontstond pas veel later, in de 17de eeuw. En de reden waarom is er niet een die je zou verwachten. Engeland raakte namelijk in oorlog met Frankrijk, waardoor ze geen wijnen meer konden importeren uit Frankrijk. Daar moest iets op gevonden worden! Voor hun wijnimport weken ze daarom uit naar Portugal. Prima oplossing, maar de boottocht van Portugal naar Engeland was lang. Een stuk langer dan vanaf Frankrijk. Hierdoor vergingen veel wijnen. Als oplossing voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten met wijn, wat ervoor zorgde dat de gisting stopte. Zo bleef de wijn langer goed en ontstond de lekkere zoete smaak van port zoals wij hem kennen!
Port wordt voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken. De zoete smaak van port smaakt goed bij onder andere:
In ons assortiment vind u verschillende soorten port, in verschillende prijsklassen. De port wordt verkocht per fles en is eenvoudig te bestellen in onze webshop. Bent u niet helemaal zeker welke port het beste bij u past? Wij voorzien u graag van advies. Kom gezellig langs in onze winkel of neem contact op!