De witte viognier druif heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen onder wijnliefhebbers. Met zijn verfijnde smaak naar gedroogde abrikoos, bloesem en perzik is hij perfect te combineren met verschillende gerechten. In 1960 was de druif bijna uitgestorven, maar gelukkig kunnen we nog steeds genieten van deze heerlijke witte wijnen.
Het prachtige Chateau de Margon is gelegen in de uitgestrekte vallei van de Thongue rivier, in het hart van de Languedoc. Het kasteel uit de 13e eeuw is tussen 1490 en 1520 volledig in ere hersteld.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Bowy Aartsen
"Onze klassieker! Ieder jaar weer perfect, heerlijk bij Brabantse Asperges met boerenham." Lees meer
Expressief, bloemig, flink wat body en romigheid, abrikoos, stevigheid en met voor een Viognier verrassend goede zuren. Charmeur.
Aromatische, sappige en verfijnde droge witte wijn uit Frankrijk. Ruikt heerlijk naar perzik en tropisch fruit en smaakt zacht en fris. Lekker bij vissalades, koude schotels of pasta.
Expressieve, soepele witte wijn met geurige aroma’s van appel, abrikoos, witte bloemen en amandel. De smaak is vol en zacht met rijp geel fruit, milde zuren en lichte perzikschilbitters in de finale.
Gastronomisch breed inzetbare, houtgerijpte Viognier uit Zuid-Frankrijk met verleidelijke tonen van toast, rijp tropisch fruit en eikenhout. Fraaie mediterrane wijn, heerlijk bij kruidige visgerechten uit de oven of asperges.
Elegante, soepele Viognier met aroma’s van witte bloemen, abrikoos, perzik en meloen. De smaak is vol en sappig, met puur geel fruit en verfrissende zuren. Subtiele en aanhoudende afdronk. Perfect als aperitief of bij de borrel.
Fruitige droge witte wijn met nuances van appel, meloen en wat sinaasappel in het aroma. De smaak zet fris, vol en aromatisch in en eindigt met een sappige, geurige afdronk. Zeer geschikt bij vele (mediterrane) visgerechten of schaal- en schelpdieren.
Geurige en soepele Zuid-Franse witte wijn, met de geur van rijpe perzik en appel. De smaak is mild, soepel en fris. Prima wijn bij vele koude of warme voorgerechten, eventueel ook bij een milde kipschotel.
Heerlijk bij Asperges op Oosterse wijze
"Mooie bloemige viognier gemaakt door Edouard Delauney. Perfect bij Oosterse Asperges met wat soja en limoen." Lees meer
Gemaakt door de Abis Winery in Azerbeidzjan van de Viognier druif. De wijnbouw begon 8000 jaar geleden in de uitlopers van het Kaukasus gebergte. In de vallei van Savalan, op 40 kilometer van de stad Qabala, is de ASPI winery in 2007 begonnen met het telen van hun eigen druiven en het maken van hun eigen wijnen van hoge kwaliteit.
Topkwaliteit Condrieu van klein familiedomein Niéro. Gemaakt van viognier van 50 tot 80 jaar oude stokken. De wijngaard Chéry geniet een grand cru-reputatie in Condrieu, en dat blijkt ook uit de wijn. Drink deze indrukwekkende viognier zo'n drie à vijf jaar na de oogst.
Indrukwekkende droge witte wijn met nuances van rijp tropisch fruit, toast en eikenhout. De smaak is rond, evenwichtig en aanhoudend in de afdronk: een wijn met elegantie, structuur en aromatische lengte.
Indrukwekkende witte wijn van 100% viognier uit de Franse Rhônestreek. Weelderig in de geur, met aroma's van abrikoos, honing en een beetje toast. Rijk en geconcentreerd, met een aanhoudende afdronk. Uitstekend bij verfijnde, rijke gerechten van gevogelte of kalfsvlees.
Heerlijk lichtvoetige smaak van perzik en kruisbes, en met slechts 12% alcohol. Optimale drinkbaarheid is derhalve verzekerd.
De Viognier druiven komen oorspronkelijk uit het Rhône gebied en worden nu op verschillende plekken ter wereld verbouwd. De druiven zijn klein, maar zitten bomvol smaak. Ze produceren de beste wijnen wanneer ze gerijpt zijn in zonnige regio’s met gemiddelde temperaturen. Dit in combinatie met koele nachten zorgt ervoor dat de frisheid van de wijn bewaard blijft.
Viognier kan worden ingedeeld in twee verschillende stijlen, gebaseerd op de productiemethode die de wijnmakers kiezen:
Rijping op nieuw eikenhout geeft de wijn een romigere smaak, verlaagt de zuurgraad en voegt aroma's van nootmuskaat en vanille toe. Aan de andere kant behoudt rijping op neutraal eikenhout, of helemaal geen eikenhout, de frisheid van de wijn en brengt bloemige smaken en tropisch fruit naar voren. Wijnen die niet in eikenhouten vaten worden gerijpt, worden meestal gerijpt in roestvrijstalen tanks.
De viognier is perfect te combineren met asperges. Neem bijvoorbeeld de Sauvignon - Viognier van Château de Margon: een van de favoriete wijnen van Bowy. "Onze klassieker! Ieder jaar weer perfect, heerlijk bij Brabantse Asperges met boerenham."