Vin Doux Naturel (VDN) is een Franse term, die in het Nederlands ‘van nature zoete wijn’ betekent. Hij slaat echter op versterkte zoete wijnen uit diverse gebieden langs de Middellandse Zee, gemaakt van grenache of muscat. Door tijdens de vergisting alcohol toe te voegen (versterken), sterft de gist en stopt de vergisting voor alle suikers zijn omgezet. Zo ontstaat een zoete wijn, maar die is dat dus niet van nature. Ooit is deze techniek geïntroduceerd om wijnen bij gebrek aan koele kelders te beschermen tegen oxidatie. VDN is de grote specialiteit van de Roussillon, met appellations als Banyuls, Maury, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. VDN wordt verder geproduceerd in de Languedoc en de Zuid-Rhône (onder andere Muscat de Beaumes de Venise en Rasteau), en op Corsica.
Deze goudgele, versterkte Muscat heeft een intense geur van mandarijn, ananas, nootmuskaat en karamel, wat hem direct herkenbaar en verleidelijk maakt. De smaak is rijk en volzoet, met tropische fruittonen en een subtiele balans door de milde zuren.
Deze licht roodoranje gekleurde, versterkte muskaatwijn heeft een neus van verleidelijke aromatische tonen van lychee, kirsch, sinaasappelschil, karamel en nootmuskaat. De smaak is volzoet en intens, met een rijke concentratie van jammy fruit, ondersteund door milde zuren wat zorgt voor een perfecte balans.
Flesinhoud: 500 ml