Marco de Grazia en zijn broer Iano hebben het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Zij verbouwen druiven op de noordelijke flank van de vulkaan Etna op Sicilië. Een plek waar de natuur veranderlijk en extreem is. De beste manier om hier wijn te maken, is zeer zorgvuldig werken in de wijngaard en terughoudend zijn in de wijnkelder, vindt Marco. De 27 hectaren van Tenuta delle Terre Nere worden dan ook biologisch bewerkt.
De meeste wijnstokken van Tenuta delle Terre Nere zijn oud: tussen de 50 en 100 jaar, met uitschieters naar ruim 130 jaar. Ze zijn verdeeld over tien percelen in vier verschillende cru’s en staan aangeplant op vaak steile hellingen, waar alles met de hand gedaan moet worden. De cru’s variëren in hoogte van 600 tot 1000 meter en ook de bodem is er divers: van arm, stenig en hard tot rijk en zacht ‘als pikzwart talkpoeder’. Zelfs de temperatuur kent z’n extremen; het verschil tussen dag- en nachttemperatuur kan hier oplopen tot wel 30°C.
Een uitdagende locatie dus, perfect geschikt voor de eigen druiven van het eiland, zoals catarratto voor witte wijnen en nerello mascalese voor rood. Marco de Grazia weeft er met lichte hand zijn bijzondere wijnen van; sappig, mineraal, fruitig en bovenal zeer verfijnd.
No other winery has done as much for the popularity and success of Mount Etna as Terre Nere; nearly any producer in the region will offer up this same opinion. Almost two decades ago, importer Marc de Grazia set out to prove that the high-altitude vineyards, diverse volcanic soils and ancient vines found on this still-active volcano could produce world-class wines of longevity. As a result of his success, a rush of producers from Sicily and abroad have worked to carve out their own piece of Mount Etna over the last ten years. Through it all, Terre Nere remains at the head of the pack, and Marc de Grazia continues to expand his portfolio by adding choice pieces of terroir, while also pushing the limits of what his original crus are capable of. The 2018 vintage, a difficult year of drastic climatic shifts and excessive rain in October, is a perfect example of how vine age and upholding exacting standards in the vineyards and winery can turn out excellent results.
(juni 2021)I love the way Marc De Grazia refers to the Sicilian volcano with a definite article in front of its name. To him, it is "the Etna", and he expresses his deference to the dangerous mountain with every mention. "The Etna is the Burgundy of the Mediterranean," says the man whose career as an importer of fine Italian wines is legendary. Marc De Grazia is one of the original "Barolo Boys," and his beloved Tenuta delle Terre Nere was more than 20 years in the making. Today, he farms 29 parcels on the northern flank, and his portfolio of wines is the gold standard for Etna wine.
(juni 2023)